Lättare Bokföring och Fakturering

Zenconomy är för små företag som tycker företaget är roligare än administrationen.

Se priser & prova gratis

Hur bokför man ett eget uttag

Sköter bokföringen åt en enskild firma (konsultverksamhet utan andra tillgångar än personens timmar) där vi egentligen inte vill ha några pengar stående i bolaget. Vi vill löpande ta ut "lön" i form av eget uttag och vid årsskiftet vill vi tömma bolaget på alla tillgångar och börja från noll varje år.

Hur löser man detta rent bokföringstekniskt? Dels vid de egna uttagen och dels vid bokslutet.

Tacksam för svar.
ställdes 25 mar, 2014 i Frågor

Trött på komplicerade bokföringsprogram? Prova Zenconomy gratis för enklare bokföring.

1 Svar

Detta svar gäller enskild firma!


För att bokföra eget uttag debiterar du konto 2010 eller 2013. Om vi utgår från att företaget har ett separat bankkonto (vilket rekommenderas), så är det vanligast att man bokför uttag från detta konto till ägarens konto, exempelvis:

Kredit 1920 Bank             5000kr
Debet 2013 Egna uttag   5000kr

Gällande skatteskuld så finns två vägar att gå: antingen betalar ni ut samtliga pengar till delägaren och när det är dags att betala skatt så får ägaren betala från sitt eget konto, eller så behåller ni pengar på bolagets konto för att täcka alla skatter.

Vi rekommenderar definitivt det senare: att avsätta tillräckligt på bolagets konto för att täcka företagets momsskuld samt ägarens inkomstskatt och egenavgifter för året. Då slipper ägaren oroa sig för att råka spendera för mycket och åka på en oväntad utgift.


Bokslutet bokförs på räkenskapsårets sista dag. År resultat förs då över från 8999 till 2019. Du kollar på resultatrapporten för att få fram beloppet. Vid vinst på 100 000 ser det ut så här:

Debet 8999 Årets reslutat   100 000 kr
Kredit 2019 Årets reslutat   100 000 kr

Därefter ska samtliga saldon på konton mellan 2011-2019 nollas mot konto 2010.


Skattebesked för det avslutade året får man inte förrän tidigast i augusti året efter, men för att ta reda på hur mycket som behöver avsättas för att täcka skatterna så kan man göra en skatteuträkning på Skatteverkets hemsida. Här är länken för 2014: http://www.skatteverket.se/webdav/files/servicetjanster/skatteutrakning2014/prelskut14ink1.html
besvarad 26 mar, 2014

Ditt svar

Ditt namn som visas (valfritt att fylla i):
Sekretesspolicy: Din email adress kommer bara användas för att skicka notifieringar.
...